SIGN IN

E-mail or password not valid
Try again or click Forgot your password link.

SIGN IN CREATE EVENT

 
Cafè Europa: La unió fiscal europea: utopia o realitat?
Friday, 01 March 2024
09:00h - 10:00h
Online

Free

register


Description

Cafè Europa 2024

La unió fiscal europea: utopia o realitat?

1 de març | de 9 a 10h

És possible i desitjable avançar cap a una major unió fiscal europea? Què caldria millorar del model actual per tal que fos més just i equitatiu? Què aporta la nova proposta aprovada pel Consell de la UE? Quin paper juguen els impostos en la reducció o la generació de major desigualtat entre la ciutadania i els estats? Com es preveu el futur de la UE en matèria fiscal i impositiva després de les eleccions europees i la urgència de major autonomia estratègica?

La governança econòmica i fiscal és un pilar fonamental de l’arquitectura de la Unió Europea perquè estableix institucions, mecanismes i procediments que permeten consensuar i coordinar les polítiques econòmiques dels estats membres. Amb la unió monetària es va acordar la disciplina fiscal i unes normes pressupostàries comunes, d’on va el Pacte d’Estabilitat i Creixement (PEC). Però, després de la crisi financera i econòmica del 2008 el marc fiscal va demostrar-se ineficaç i insuficient. Conscient més que mai de la interdependència dels estats, des del 2011 la UE ha emprès un procés de millora i reforç d’aquesta governança econòmica, incloent noves regles i institucions en el terreny econòmic, financer, fiscal i polític. Un procés que ha d’acabar necessàriament amb una reforma més estructural, adequada als nous temps i al rol que vol assumir la UE en el món.   

El 26 d’abril del 2023 la Comissió Europea va comunicar una proposta de reforma d’aquest marc de governança, i que ha estat la base perquè, sota la Presidència Espanyola, el Consell de la UE n’acordés una altra en l’àmbit fiscal el 20 de novembre passat. Un nou escenari que planteja avenços positius però també arrossega múltiples limitacions anteriors que afecten, de nou, a la credibilitat del projecte europeu. Tot plegat, en un context intern i extern incert i canviant, com són les eleccions europees del juny i la necessitat d’augmentar l’autonomia estratègica respecte de la resta d’actors internacionals.  

Un debat per parlar sobre el model actual de fiscalitat i aquell desitjable per assolir major equitat, justícia, resiliència i sostenibilitat entre la ciutadania i també entre els estats. 

Un diàleg que tindrem amb: 

  • Carlos Martínez Mongay, ex cap de la Direcció General d’Afers Econòmics i Financers de la Comissió Europea. 
  • Josep Oliver Alonso, catedràtic emèrit d'Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona


Per poder participar és imprescindible inscriure’s.

El Cafè Europa és un cicle de debats en línia organitzat per la Fundació Catalunya Europa el darrer divendres de cada mes, amb caràcter divulgatiu per acostar temàtiques europees i internacionals a la ciutadania. 

Fundació Catalunya Europa
Fundació Catalunya Europa
Fundació Catalunya Europa
Fundació Catalunya Europa

Detalles

Date and Time

Friday, 01 March 2024
09:00h - 10:00h (Europe/Madrid)

Location

Online

Price

Free

Add to calendar

register

ShareOther events from this organizer

Registration not available

Registration for this event have ended.

Registration not available

Registration for this event have ended.

APP

Download our APP

 

OTHER BRANDS

Ticketerum
Formslaand

We customize the registration and ticket sales platform 100% for you

© 2017 - 2024 Inscribirme